![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoZDdvZPPxXF5FEY_rga6vJ5sj547CLYqHX6gvTHmxH6irK_O2pMVh-WWTltsLL-nMnKwZeFUkKWYz1kGJhE0lzmyas14sXC1UWVWE0qz5W1fz6szZ-R_xK2ywXjpETLpRu5w0mxEhjAA/s200/Ismofin.jpg)
Nu har jag inlett en ny träningsperiod. Jag har länge kört efter samma upplägg, förutom innan norrlands skakade då jag skakade om lite redan då.
Upplägget och träningen som jag kör nu har jag skapat utifrån vetenskaplig litteratur som finns där ute.
Kallar metoden för S.E Training Methods, indvididuella behov täcks verkligen tydligt med den där metoden. Eftersom jag har lite problem i axeln, ländryggen och höften så det blir en del tunga stabiliserande övningar kombinerad med basövningar och muskelbyggande övningar.
Sen också för att undvika accommodation så har jag valt helt nya övningar som jag är ovan att köra.
ACCOMODATION
Det när en idrottsman utför samma övningar med samma träningsbelastning under en längre tid utan att variera. Risken är stor att resultaten försämras. Det är ineffektivt att träna samma övningar eller med samma träningsbelastning under längre perioder.
Det är ändå viktigt att hålla övningar så lika huvudövningar som möjligt, för att erhålla positiv överförbarhet.
Jag kör med både kvantitativ och kvalitativ periodisering som Kraemer & Zatziorsky beskriver. Det innebär att intensiteten och volymen periodiseras samtidigt som ena övningar utbytts mot andra.
Förutom de fysiologiska effekterna som förmodligen erhålls, så är de psykologiska effekter ännu större, då jag längtar till varje pass. Det kan vara att det är nytt upplägg och det är roligt att prova nya saker. Att jag har planerat träningen 15v framåt i tiden har jag aldrig gjort tidigare, men märker att det känns mer spännande, för att det är så stora variationer, så man hinner inte tröttna på ett upplägg.
Träningen är kul nu och utmananade nu. Det är väl syftet med min träning i grunden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar